Ing. Vlastimil Chvoštík, EFA

Jak sestavit bezpečné investiční portfolio

Jak sestavit bezpečné investiční portfolio

Správně sestavené investiční portfolio vám poskytne bezpečné a trvalé zhodnocování vašich peněz s minimálním rizikem. Pro ilustraci si vyberu stejně jako většina zkušených investičních poradců příklad z amerických milionářů a stručně ukážu, jak jejich portfolio vypadá. Většina amerických milionářů své peníze investuje konzervativněji, než byste čekali. Diverzifikují a rozhodně se nesnaží časovat trh. Ani nehledají zázračné finanční instrumenty, na kterých by zbohatli, protože vědí, že najít takovou investici je jako trefit jackpot.

Na přiloženém obrázku vidíte, jak jejich portfolia v průměru vypadají. Nesnaží se všechno vsadit na jednu kartu, ze které by měli vydělat spoustu peněz. Vědí totiž, že to je riskantní a taky by o svoje peníze mohli přijít.

Třetinu peněz mají uložených do akcií a to hlavně ve stále populárnějších ETF fondech. Proč ETF fondy? Protože mají nízké poplatky za správu a nakoupené spousty akcií, takže riziko bankrotu nějaké společnosti neohrozí jejich majetek.

Dluhopisy jsou jistotou na nestabilních trzích a snižují kolísavost celkové hodnoty investičního portfolia.

Nemovitosti jsou skvělou složkou pro diverzifikaci portfolia. Nesou sice výrazně nižší výnos než akcie, ale zato jsou stabilnější.

Hotovost a peněžní trh jsou zárukou, že budou mít vždy nějaké likvidní (rychle dostupné) peníze ať pro život, nebo další možné investice. V tomto segmentu doporučujeme mít 3-6 měsíčních výdajů domácnosti.

A co jsou ty alternativní investice ve výši cca 10%? Tam můžete zařadit cokoliv ostatního - komodity, zlato, kryptoměny, sbírkové předměty,...

Shrnutí: Pro klidné spaní investujte do takto diverzifikovaného portfolia a v dlouhém období vám budou peníze vydělávat víc, než o kolik je ukousne inflace. Zároveň celková hodnota takového portfolia nebude zásadně kolísat a případné propady vás nebudou tolik bolet, jako když budete mít vsazeno jen na jedno nebo dvě investiční aktiva.

Vlastimil Chvoštík
Autor: Vlastimil Chvoštík

Jsem poradce, ne prodejce.

Radím, neprodávám.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

Pět užitečných tipů pro vaši peněženku

zpracováním osobních údajů