Ing. Vlastimil Chvoštík, EFA

ČNB snížila sazby, půjdou dolů i sazby hypoték?

ČNB snížila sazby, půjdou dolů i sazby hypoték?

ČNB včera snížila úrokové sazby o 0,50%. Hlavní referenční sazba tak je aktuálně na 5,25%. Snížení sazeb centrální bankou nebude mít vliv na hypotéky, protože dlouhodobé sazby v posledních týdnech rostly (na přiloženém úvodním grafu vidíte, že o cca 0,70%) a od včerejšího oznámení snížení klesly jen o 0,10%. (EDIT k 17.5.2024: pětiletá sazba k dnešnímu dni oproti začátku května klesla o 0,20%, ale je stále vysoko nad svým minimem z března.)

Proč nedochází k poklesu hypotečních sazeb? Banky nefinancují hypotéky krátkými penězi, které u nich máme na běžných a spořících účtech, ale zajišťují se na mezibankovním trhu. Když si vezmete hypotéku s pětiletou fixací, tak banka si tuto vaší půjčku zajistí a "půjčí si tyto peníze" na stejné období. Za kolik, to vidíte na přiloženém grafu (křivka 5y IRS). Od banky proto dostáváme sazbu na hypotéku podle toho, jak se vyvíjí mezibankovní sazby na tyto "dlouhé peníze", ne krátkodobá čtrnáctidenní reposazba.

Paradoxně by se mohlo stát, že trh vyhodnotí pokles sazeb jako hrozbu nástupu nové vlny inflace a dlouhé sazby by tak naopak mohly růst. Nabízí se srovnání s historií:

inflace_hist_vyvoj

Česká národní banka se proto může obávat rostoucích inflačních očekávání a s dalším snižováním sazeb může být obezřetná a s tím počítají i trhy.

Korelaci mezi repo sazbou, která má nepřímý vliv na hypotéky a dlouhými sazbami, které mají přímý vliv na sazby hypoték s delší fixací, ukazuje následující graf:

repo_vs_3m_pribor_vs_5y_irs

Jak jsme mezi lety 2022-2024 neměli sazby hypoték kolem 8%, tak nyní budou klesat sazby hypoték o to pomaleji.

Od reposazby se naopak odvíjí úročení krátkodobých peněz. Takže levnější půjčku budete mít, pokud jí máte na krátké období nebo máte pohyblivou sazbu.

A jak to je u těch, kteří mají peníze uložené v bance? Spořící účty, krátkodobé termínované vklady a podobné úložky, které si můžete rychle vybrat, samozřejmě půjdou se sazbami dolů. Kdo má peníze uložené na delší dobu, měl by je investovat do dlouhodobějších instrumentů, jako jsou například dluhopisy. (pozn. ne každý dluhopis je vhodný pro kohokoliv, proto se při investování poraďte s někým, kdo tomu rozumí)

 

 

Vlastimil Chvoštík
Autor: Vlastimil Chvoštík

Jsem poradce, ne prodejce.

Radím, neprodávám.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení